Cykelhjälm för barn – hur väljer man rätt barncykelhjälm?

Dela denna artikel i social media!

Det är nog ingen som lärt sig att cykla utan att ramla åtminstone en gång och några små skråmor är en del av att lära sig. Det gäller därmed att minimera risken och öva på ett säkert vis. Att börja lära sig med en balanscykel är en bra start, eftersom hastigheterna hålls betydligt lägre och vanan kan inarbetas i förväg. Samma misstag behöver inte upprepas senare!

Det viktigaste är dock att skydda barnets huvud – även vid låga hastigheter kan en olycka ske. För att ge maximalt skydd måste en cykelhjälm för barn vara i rätt storlek, slutta ned mot pannan, samt vara bekväm att bära.

Att välja rätt cykelhjälm för ditt barn

En lämplig barncykelhjälm är en av de viktigaste investeringarna du kan göra i barnets cykelkarriär. Vad bör du ta hänsyn till när du väljer en? Här har vi listat några av de viktigaste kriterier som finns kring cykelhjälmar för barn:

1. Hjälmen måste passa barnets huvudRöd Puky Barncykelhjalm

Hjälmen måste ha en lämplig storlek, samt passform, så att den både sitter bra och känns bekväm på barnet. Studier har visat att mångfärgade cykelhjälmar syns bättre i trafiken och rekommenderas därmed särskilt för barn. Puky barncykelhjälmar står verkligen ut i mängden med sina snygga designer, som drar åt sig blicken och är särskilt utformade för barn.

2. Skyddar hjälmen pannan tillräckligt bra?Blå Puky Barncykelhjalm

Pannan är ett av de områden som får flest smällar och bulor. Därför bör hjälmen skydda frontalloben så bra som möjligt – utan att blockera synen. Ett bra fäste bör hålla den på plats under färden, utan att den glider ner över ögonen.

3. JusterbarhetGrön Puky Barncykelhjalm

En barncykelhjälm kommer ofta med ett spänne utöver de matchande bitarna som gör att hjälmen kan anpassas till huvudet. Spännet måste fästas så att det passar på båda öronen och kan låsas fast ordentligt. I bästa fall ryms det 1-2 fingrar mellan käken och remmen. Då är den spänd nog utan att pressa för mycket.

4. En bra cykelhjälm blir inte ”glömd” hemmaRosa Puky Barncykelhjalm

Vi tror att en viktig egenskap i utväljandet av en hjälm är barnets åsikt. När barnet är bekvämt med hjälmens utseende och stil så ökar chansen rejält att den faktiskt används! Av den anledningen tycker vi att barnet ska få vara med och välja sin egna hjälm.

5. Efter en kollision ska hjälmen bytas

Cykelhjälmar är utformade för att skydda ordentligt när de är nya, när ytspänningen är korrekt och balansen inte har rubbats av stötar. I vissa fall kan du själv göra en inspektion, men om hjälmen landar på asfalten bör den bytas omedelbart. En hjälm som har krockats tidigare kanske inte ger samma nivå av skydd nästa gång.
En cykelhjälm erbjuder effektivt skydd

Både cyklar och balanscyklar kraschar oftare än statistiken säger. Oftast är konsekvenserna inte särskilt allvarliga, men när olyckan sker vill man vara förberedd. De värsta skallskadorna kan vara väldigt smärtsamma, samt långsamt läkande eller rent av permanenta – Det är därför cykelhjälmen inte kan kompromissas.

En bra barncykelhjälm måste alltså passa bra, skydda pannan och vara behaglig att använda. Gå vidare till webbutiken Balanscykeln.se och välj ut en snygg Puky cykelhjälm åt ditt barn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *